28.9.2015

Vaatetuksen historia; raapaisuja 50- ja 60-luvun muodista

Edellisen 70-lukuun liittyneen postauksen lisäksi saimme tehtäväksemme etsiä pienimuotoisemmin kuvia kahdelta muulta vuosikymmeneltä tai aikakaudelta. Jokainen opiskeluryhmämme jäsen on tarkastellut jotain muodin vuosikymmentä tai aikakautta ja näihin töihin meidän tuli tutustua. Sen jälkeen tuli valita kaksi kiinnostavaa aikakautta ja etsiä niihin liittyen lisää kuvia. Muille kuin opiskeluryhmäläisillemme tämä postaus tarkoittaa lähinnä siis vain tiettyjen aikakausien muotiin liittyviä kuvia. Tosin Lempikirja.fi/muodin_historiaa -sivustolta löytyy tiivistetysti pääpiirteitä eri vuosikymmenien muodista. Nämä lyhyet tekstit saavat nyt toimia tässä tehtävässä johdantoina ennen varsinaisia kuvia.

Valitsin 50- ja 60-luvut, koska ne yhdessä 70-luvun kanssa luovat muodin, värien, mallien ja kuvioiden mielenkiintoisen jatkumon. 



50's. (Lähde: marilyns.blogspot.fi/)



Rauhaa ja rakkautta! (Lähde: fanpop.com)



Naisellinen 1950-luvun muoti

Ankaran sota-ajan jälkeen tuntui sukupuolten perinteinen roolijako houkuttelevan tutulta ja turvalliselta. 1950-luvun muodin avainsana olikin naisellisuus. Pohjepituiset hameet olivat joko kynämäisen kapeita tai kellomaisen leveitä, vyötärö oli korostetun kapea, miehusta tyköistuva ja povea korostava. Tavoiteltu tiimalasisiluetti saavutettiin korsetilla ja topatuilla rintaliiveillä. Hameiden helmaa kohottivat poimutetut nailonalushameet. Synteettinen kuitu nailon sopikin hyvin juuri alusvaatteiden ja sukkien materiaaliksi. Asusteet olivat pieniä ja siroja. Kenkämuoti kulki kohti terävämpää kärkeä ja kapeampaa korkoa, jonka huipentuma vuosikymmenen lopulla oli pahamaineinen naulakorko. Lisäksi marilyns -blogista löytyy listausta 50-luvun hiteistä vaatetuksessa etenkin nuorisolla ja havainnollistavia kuvia.



50-luvun tyyliä. (Lähde: behindthescene14.blogspot.fi/)

Yle arkistosta lötyy hyvä video muotinäytöksestä, joka järjestettiin Helsingissä 1951. Videolta näkee hyvän kattauksen sen aikaisesta naisten muodista. Tyylikkyyttä ja kauneutta arkeen ja juhlaan, sanoo videon otsikkokin. Myöhemmin tulee kuvia Retrowaste.com -sivustolta, mutta niiden lisäksi kannattaa käydä katsomassa ko. sivuilla lisää todella mielenkiintoista materiaalia.



Kynä- ja kellohame. (Lähde: rokkimammanvintagekaavat.blogspot.fi)



50-luvun tyyliin. (Lähde: theglamoroushousewife.com)



Kapeita vyötäröitä. (Lähde: c-nurmi.blogspot.com)



Housut. (Lähde: indulgy.com/)



Farkkua ja ruutupaitaa. (Lähde: pinterest)



Nuorisomuotia. (Lähde:  retrowaste.com/)



Nuorten keskuudessa suosittua. (Lähde: retrowaste.com/) 


Tyylikäs 1950-luvun miesten muoti

Miesten muodissa muutokset näkyivät maltillisemmin. 1940-luvun sotilaallinen tyyli haluttiin kuitenkin jättää taakse. Puvuissa linjat pehmenivät hieman, ja ruskean värin suosio lisääntyi harmaan kustannuksella. Työssä ja kodin ulkopuolella käytettiin pukua, kesällä vaaleaa ja kevyttä, talvella tummaa ja lämmintä. Myös yhdistelmäpuvun suosio arkipukuna kasvoi. Vapaa-aikaan kuuluivat neuleet, työ- ja urheilupusakat sekä kesällä lyhythihaiset trikoopaidat, joita käytettiin ilman solmiota, mutta ehdottomasti vain lomilla. Arkikengät olivat tukevia ja paksupohjaisia. Asusteista tärkein oli hattu, joka yleensä oli huopaa. Muita materiaaleja olivat kesähatuissa erilaiset punokset ja talvilakeissa turkis. Nuorisolla oli lisäksi omat muotijuttunsa, kuten nahkapusakat ja pillifarkut, sekä valkoiset paitapuserot. 



Mies puvussaan. (Lähde: pinterest)



Miesten 50-luvun tyyliä. (Lähde: olafashions.com) 



Tyylikäs nuorimies. (Lähde: olafashions.com/)



Hiukan rennompaa 50-luvun loppupuolelta. (Lähde: mylearning.org)



50-luvun nuorukainen. (Lähde: retrowaste.com)



50-luvun rock'n rollia The Baseballs -yhtyeen malliin. (Lähde: menaiset.fi)



Nuorisoa. (Lähde: retrowaste.com)


Tyttömäinen 1960-luvun muoti 

Muodin yleisilme 1960-luvulla oli huomattavasti nuorekkaampi kuin edellisellä vuosikymmenellä. Naisellisen eleganssin korvasi siro tyttömäisyys. Vuosikymmenen puolivälissä siluetti oli lyhyt, joko suora kevyesti vartaloa myötäilevä tai loivasti alas levenevä. Lyhyiden hameiden luomaa hätkähdyttävää vaikutelmaa tasapainottivat usein peittävät sukkahousut tai polvisukat, joita käyttivät pikkutyttöjen ohella myös isommat tytöt. Saappaat tulivat muotiin, sekä pohjepituisina että pitkävartisina versioina, ja housupuku hyväksyttiin vähitellen katuasuksi. Valkoisen, beigen ja mustan rinnalla suosiossa olivat kirkkaat värit sekä kullan- ja hopeanhohtoiset kankaat. Vuosikymmenen kuluessa kenkien kärjet pyöristyivät ja korot mataloituivat.



60-lukua. (Lähde: retrowaste.com)



Housuasuja. (Lähde: retrowaste.com)



60-luvun loppupuolen tyyliä. (Lähde: behindthescene14.blogspot.fi/)



60-luvun lopulta. (Lähde: retrowaste.com)



Anttila-kuvaston muotia -68. (Lähde: Anttila.com)



Väriä ja A-linjaa. (Lähde: fromriina.blogspot.fi/)



(Hipahtavaa) muotia. (Lähde: wornthrough.com)



Hippimuotia. (Lähde: chscourier.com)



Nuorekas 1960-luvun miesten muoti

Myös miesten muotia leimasi 1960-luvulla nuorekkuus ja vapautuminen tiukasta muodollisuudesta. Väriyhdistelmät olivat entistä vapaampia ja vaihtelevampia. Puvuissa yleislinja oli solakka, ja hartialinja luonnollinen. Housun lahkeet ja takin kauluskäänteet olivat kapeahkot. Takki saattoi olla myös kaulukseton tai pystykauluksin varustettu. Synteettisten kankaiden käyttö yleistyi, ja nailonpaitojen rinnalle jokamiehen vaatekaappiin ilmestyivät teryleenipuvut. Myös mokka- ja nahkavaatteiden suosio lisääntyi uusien värien ja pehmeiden laatujen myötä. Vuosikymmenen suosikkipäähine oli lippalakki, jonka reipas nuorimies saattoi yhdistää poolopaitaan ja vakosamettitakkiin. Kengät olivat ohutpohjaisia ja linjakkaita.



60-luvun miesten tyyliä. (Lähde: mensfashionmagazine.com)



The Beatles 60-luvulla. (Lähde: mensfashionmagazine.com) 



Muotikuvastosta. (Lähde: retrowaste.com)



Tyylikkäitä miehiä 60-luvulta. (Lähde: vintagetovoguebath.co.uk) 



60's. (Lähde: pixcooler.com)



Vuodelta -66. (Lähde: pinstopin.com)


Loppuun vielä vähän rock'n rollin kuningasta Elvistä. Tämä mies on legenda. Liikettä lantioon! 




Jailhouse rock. (Lähde: Youtube)



Elvis. (Lähde: Wikipedia)


----- 


Lähteet:



2 kommenttia:

  1. Pidin erityisesti siitä, että olit erikseen ottanut käsittelyyn myös miesten muodin. Hyvä Soili.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Tämä ja edellinen 70-lukua käsittelevä tehtävä olivat molemmat tosi mielenkiintoisia tehdä.

    VastaaPoista